2012. március 3., szombat

Fondant házilag

Fejünkbe vettük, hogy ha törik, ha szakad bizony mit csodaszép tortákat fogunk sütni.Igen ám, de ennek elengedhetetlen része, és a legfontosabb is, az ízén kívül a díszités.A gond az, hogy mi nem igazán szeretjük a mandulát, és mint az köztudott a marcipánban az van.Ezért inkább a fondant elkészítése mellett döntöttünk.
Találtunk is jó néhány receptet, de végül a következő mellett döntöttünk, főleg azért, mert nem kell bele semmi extra.
Hozzávalók:
  • 6 ek víz
  • 1 ek őrölt zselatin (8-10 g)
  • 2 ek méz
  • 1 ek Rama
  • kb. 90-100 dkg porcukor
Elkészítés:Átszitáljuk a porcukrot, és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak, és elkeveredjenek egymással.
A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá, és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk.Folpack-ba, majd egy zacskóba tesszük, és minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, vajas kézzel lágyíthatunk rajta.Ha nem akarjuk szinezni akkor mindenképpen vajat használjunk, mert a margarintól megsárgul.Abban az esetben viszont, ha szinezéket is használunk akkor nyugodtan átgyúrhatjuk margarinos kézzel.
Keményítővel vagy porcukorral meghintett felületen dolgozunk vele.
Igy néznek ki a rózsáink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése