2012. február 9., csütörtök

Skót krémes

Nemrég találtam ezt a receptet.Nekünk nem lett a kedvencünk, mert ez egy nem túl édes tészta.Velünk van a baj, mi édesszájúak vagyunk.Ennek ellenére nagyon finom.

A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg Rama
  • 5 dkg cukor
  • kb 2 dl tej
  • 1 cs szalalkáli
  • csipet só
A krémhez:
  • 1,25 l tej
  • 5 tojás
  • 4 púpozott ek liszt
  • 7 púpozott ek cukor
  • 3 cs vaníliás cukor 
A tetejére:
  • 10 dkg étcsoki, vagy tortabevonó 
  • 2-3 dkg Rama 
Elkészítése:A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.Ezután4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 8-10 perc alatt sül meg.A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
Míg a lapok sülnek:a krémhez a tojássárgákat a cukorral,a vaniliacukorral,  a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 5 perc alatt besűrítjük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a lapokat, mert így sokkal hamarabb puhul. Természetesen csak óvatosan, nehogy lecsorogjon a lapokról.A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk.(Ha nincs otthon étcsoki, vagy tortabevonó akkor porcukorral is megoldható és így is jól néz ki.
Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.
    Eredeti recept:innen

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése