2012. február 17., péntek

Hagyományos fánk

Hozzávalók:kb.40 darabhoz:
  • 5 dl tej
  • 6 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kg finomliszt
  • 6 tojássárgája
  • 6 dkg lágy Rama margarin
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. porcukrot. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverünk hozzá, majd letakarjuk, és hagyjuk a kétszeresére nőni, azaz kovászt készítünk (15 perc).

A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgájákat, majd a liszthez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk. A margarint 2-3 részletben beledagasztjuk, végül hozzáadjuk a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc). Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel ellapogatjuk-kihuzigáljuk, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat lisztezett tálcára rakosgatjuk, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal (hogy meg ne kérgesedjenek), majd letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal benyomjuk, és nem túl forró, bő olajban, 4-5 percig aranybarnára sütjük. Papírkendőre szedjük, megszórjuk vaníliás porcukorral, és frissen-forrón tálaljuk
Ha már Valentin nap volt a héten készült néhány szívalakú is:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése